V děčínské zoo bude Den bílé hole

Den bílé hole – tak to je název akce a zároveň mezinárodního svátku, který se chystá oslavit děčínská zoologická zahrada. Připadá na středu 15. října a zoo v tento den nabídne speciální program všem, kdo jsou buď zrakově postižení..

,nebo těm, kterým zrak plně slouží, ale chtěli by si na chvíli vyzkoušet svět tmy a vnímat přírodu jen některými smysly. Co přesně tedy Den bílé hole nabídne?

Účastníci budou hmatem poznávat jak živá zvířata, tak různé přírodniny a v případě zájmu budou moci zavítat i do vybraných zvířecích výběhů. Čichem prozkoumají některé typické zvířecí vůně, sluchové podněty je pak zavedou do lesů, k rybníkům nebo na pole a umožní jim řešit přímo detektivní úlohy typu: „Kdo se to ozývá?“. A na řadu přijde i chuť, a to při drobné ochutnávce toho, čím se v děčínské zoo krmí vybraná zvířata.

Pokud vás program Dne bílé hole zaujal, není nic jednoduššího, než se vypravit ve středu 15. října 2014 do Zoo Děčín. Akce bude probíhat v prostorách environmentálního střediska Zoo Škola v čase od 10 do 14 hodin. Početnějším skupinám doporučujeme se předem nahlásit na tel. 412 531 626 nebo na vyuka@zoodecin.cz.

Kořeny mezinárodního svátku Dne bílé hole sahají až do roku 1964. Hlavním důvodem jeho vzniku byla potřeba upozornit na problémy zrakově postižených. A protože děčínská zoologická zahrada již několik let hrdě hlásá heslo, že je místem, kde může návštěvník vnímat všemi smysly, připojení k tomuto dni tak byla jen otázka času.

Podzimní prázdniny v děčínské zoo

Pokud ještě nemáte program na letošní podzimní prázdniny, rozhodně si nenechte ujít nabídku děčínské zoologické zahrady. Ta totiž na prázdninové dny od 25. do 29. října přichystala zajímavý program. Zde jsou dva tipy:

Stanovištní soutěž

Spojte prohlídku zoo s možností vyhrát zajímavé ceny ve stanovištní soutěži. Od soboty 25. do středy 29. října bude v areálu zoologické zahrady k dispozici několik soutěžních otázek týkajících se právě probíhající kampaně Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií s názvem Od pólu k pólu. Komu se na ně podaří správně odpovědět, ten se dostane do slosování o poukázky na sportovní potřeby a balíček propagačních předmětů Zoo Děčín.

Pojďte s námi ven!

Druhým tipem, se kterým Zoo Děčín na toto období přichází, je akce s názvem Pojďte s námi ven! Jde o již druhý ročník výletu s pracovníky zoo do přírody mimo areál zoo. Cílem budou protentokrát Tiské skály. Na trase čeká účastníky nejen spousta her, ale i seznámení se zvířaty a rostlinami typickými pro danou oblast. „Dobrodružná výprava je určena pro celkem 15 dětí ve věku od 1. do 9. třídy základní školy a je nutné se na ni předem přihlásit. Lze tak učinit v Expozici Rajské ostrovy na Teplické ulici. Přihláška je ke stažení také na webu www.zoodecin. cz v sekci Kalendář akcí. Podmínkou účasti je včasné odevzdání přihlášky a zaplacení účastnického poplatku ve výši 150 korun,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. V ceně je zahrnut nejen vstup do Expozice Rajské ostrovy ale také jízdné a malá svačina. Dětem se budou věnovat lektoři environmentálního střediska ZooŠkola. Sraz dětí je naplánován na dobu od 7 do 8 hodin v Expozici Rajské ostrovy, ukončení akce pak na 15.30 hodin tamtéž. Účastníky čeká přibližně šestikilometrová procházka, do Tiských skal se skupina přemístí autobusovou dopravou.

http://www.decinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.