Bez rukou maluje jako Picasso

ilustrační foto: sheilaz413 / Fiickr.com

Namaloval několik stovek obrazů, za sebou má desítky výstav v Česku i za hranicemi. Podobné portfolio mají asi desítky umělců a nebylo by na tom nejspíš nic výjimečného, kdyby ovšem dnes již šedesátiletý Petr Šrámek nemaloval nohama.

Vážné postižení má už od narození, nemůže mluvit ani používat ruce a bez pomoci asistenta se neobejde. I tak se snaží žít naplno a maluje prakticky každý den. I přes vážné postižení se úsměv na tvářích Petra Šrámka nevytrácí snad ani na chvíli. Když se ale chopí štětce, začne se velmi soustředit. Pomalu tak vznikají díla vyladěná do posledních detailů.

„Od 15 let, kdy jsem nastoupil i předtím v rodině si krátil chvíli a to říkám krátil chvíli, teď je to téměř profesionální činnost,“ říká malířův patron Ivan Kolamn

Zprvu překresloval obrazy Lady, Trnky či světových malířů. Postupně začal malovat portréty svých kamarádů a pracovníků domova a centra Aktivity v Hodkovicích, kde pan Šrámek žije. Teď se zamiloval do malování obrazů s architektonickými náměty.

„On dokáže na rozdíl od nemalířů zvládnout perspektivu a miluje neskutečný detaily, “ říká Ivan Kolamn.

Se svojí tvorbou vyrazil i do světa. Prvním úspěchem bylo třetí místo na soutěži mentálně postižených v Londýně v roce 1988. Dnes už má za sebou několik desítek výstav.

Jana FIALOVÁ z nakladatelství UMÚN o výstavách říká: „O ty vernisáže bývá zájem, myslím si, že ty výstavy jsou úspěšný. Hlavně si tam lidé, kteří přijdou, mají možnost třeba zhlédnout i film nebo malíře při vernisáži se podívat, jak malují. A tak nějak teprve až když todle to vidí, tak si uvědomí, co za tím obrazem je skrytý, jaká vůle a jaká píle toho člověka.“

Namalování jednoho takovéhoto obrazu zabere i tři týdny. Petr je stipendistou Světové organizace sdružení malířů malujících ústy i nohama. Jeho obrazy na prodej nejsou, stovky z nich jsou však k vidění na webových stránkách. Po zhlédnutí jen několika z nich nezbývá nic jiného než hluboce smeknout.

Tomáš JEŽEK, redaktor
televize Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.