Díky nové unikátní léčbě v Klimkovicích Nela (5) přežila mozkovou mrtvici! Vyléčili ochrnutou ruku

Malá Nela K. (5) z Prahy jako první dítě ve střední Evropě podstoupila unikátní léčbu mozkové mrtvice metodou CI Therapy. Holčička ochrnula na polovinu těla, v lázních Klimkovice pacientka zvládla ochrnutou ručičkou pohybovat a uchopovat i věci díky stimulaci mozku.

Pouze pět dětí v Česku postihla zatím nemoc starých lidí, mozková příhoda. Nela je z dvojčat a byla vždy zdravá. „Měla čtyři roky, když jsme byli na dovolené v Krkonoších. Náhle zkolabovala, jen chrčela. Vrtulník ji odvezl do nemocnice v Motole,“ vzpomíná maminka Olga K.
Lékaři dlouho zkoumali, co se děvčátku vlastně přihodilo. Domnívají se, že takto netypicky reagoval její organismus na prodělanou dětskou chorobu. Nela se poté v Janských Lázních znovu postavila na nohy. Ovšem stále nedovedla používat pravou ruku.
Zoufalí rodiče se dozvěděli o CI Therapy a úspory vložili na to, aby odletěli s dcerou do Ameriky, kde podstoupila skupinovou léčbu. „V USA nám řekli, že v České republice právě vyškolili terapeuty a Lázně Klimkovice jsou první ve střední Evropě, kde tuto léčbu najdeme,“ říká Olga K., která s dcerou o víkendu dokončila léčbu v Klimkovicích.
Nela měla po tři týdny zcela zafixovanou zdravou ruku, a to proto, aby fungovala jako neurostimulátor a nastartovala mozek, kdy jeho zdravá část převzala funkci části postižené. „Vše probíhá zábavnou formou tak, že dítě si hraje a vlastně dělá přesně pohyby, které my chceme. Tedy jaksi rehabilituje, aniž si to uvědomuje,“ vysvětlila Aha! Karin Laska, která je v Česku první terapeutkou této pokrokové metody.
Malá Nela udělala za 3 týdny neskutečný pokrok. Naučila se uchopovat věci a používat všechny prsty. Dokáže si hrát i s ochrnutou rukou, a dokonce s ní ovládat i tablet. Nadšení rodiče chtějí léčbu zopakovat.

Pojišťovny léčbu nehradí Úspěšná léčba CI Therapy pro postižené děti přijde na téměř 70 tisíc korun a pojišťovny ji stále nehradí. Maminka je s dítětem po tři týdny v sanatoriu. Terapeuti léčbu doporučují třikrát do roka.

Trénuje se mozek CI Therapy je rehabilitační metoda, která opakovanými pohyby učí mozek tak, aby některá jeho zdravá část převzala funkci té postižené. Nepostižená končetina se zcela znehybní třeba dlahou a člověk je nucen používat postiženou končetinu, až se v mozku vytvoří nové dráhy i spojení a mozek se opět naučí končetinu ovládat. Pomocí tréninku nemocné ruky ve skutečnosti pak trénuje mozek.

Aha

2 komentáře

  1. Moc vás zdravím.Mám rostroušenou sklerozu.Jezdila jsem do Sanatoria Klimkovice.Byla jsem tam asi naposled v roce 2O12,byla jsem tam asi 5x po sobě.Vždycky jsme se po lázních cítila moc dobře.Mám slabou celou levou stranu,jde to od ruky až do nohy.Teď jsem se po třetí nedostala do klimkovic a cítím se dost špatně.Jsem dost na práškách od bolesti.Chtěla bych jed letoa na rehabilitaci jestli se dostanu do Klimkovic,Zdraví Špičáková.ozvěte se.

    • Pro Eva Špičáková:
      Evo, nedostala jste se do lázní Klimkovice z kapacitních důvodů (přeplněnost). Zážádejte včas a ještě před hlavní sezonou, ta je květen – září. Návrh na léčení má platnost 3 měsíce od data, které je uvedeno na tomto Návrhu. Můžete žádat i o jiné lázně, např. Janské Lázně, kde je vynikající personál fyzioterapeutů. Janské Lázně v Krkonoších mají léčení rozdělené jako LÁZNĚ a jako REHABILITAČNÍ ÚSTAV. Tam lze žádat na léčení do OLÚ (odborný léčebný ústav) jiným formulářem, postup je stejný. OLÚ je také např. na Slapech, Kladrubech, Luži-Košumberku. Tam všude léčí pacienty s roztroušenou sklerozou a jinými neurologickými, obdobnými diagnozami. To vše by Vám měl sdělit praktický lékař a neurolog v jehož péči jste.
      Hodně zdaru!

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.