Nevidomá spisovatelka má speciální hlasový software

ilustrační foto: PhotoRack.net

Spisovatelka Ilona Fryčová je nevidomá a neumí Braillovo písmo. Přesto ze svých knih suverénně předčítá. Umožňuje jí to totiž speciální hlasový software.

ilustrační foto: PhotoRack.net

Televize Barrandov

Je nevidomá a neumí Braillovo písmo. Přesto ze svých knih suverénně předčítá. Spisovatelka Ilona Fryčová byla vůbec jednou z prvních v republice, kdo využíval speciální hlasový software. Ten jí napsané věty doslova a do písmene šeptá do ucha.

Pracuje s ním tak dobře, že když ze svých knih předčítá, nikdo jí nevěří, že je skutečně nevidomá, tak jak nám to předvedla dnes na jednom ze svých autorských čtení.

Na děti působí až pohádkově, díky svému vodícímu pudlovi Evarovi. Hlavní zásluhu na úspěchu autorských čtení Ilony Fričové má ale hlavně ona sama. Jen ona totiž dokáže přetlumočit nepřirozeně znějící hlas, kterým jí její počítač předčítá. Děti si čtení pomocí počítače vyzkoušeli také, šlo jim to ovšem o poznání hůř. Vadily jim např. uvozovky.

Ilona má ale už dlouhou praxi, první počítač, který takzvaně uměl mluvit, testovala před dvaceti lety.

Ilona FRYČOVÁ, spisovatelka: Já jsem ze začátku se trošku toho počítače bála, to byl ještě ten klasickej velkej počítač, že jo. Fakt, je, že ze začátku ten hlas byl hodně umělej a musela jsem si na něj trošku zvykat.

Povídky jí začaly vycházet před deseti lety. Na kontě má i dva dětské romány a další dvě knihy, tentokrát už pro dospělé, právě vycházejí. Že nevidí na jejích příbězích ale nepoznáte.

FRYČOVÁ, : Já když jsem začínala psát svoje první povídky, tak mi naopak bylo řečeno, že umím udělat perfektní popis prostředí, takže… Já jsem dlouho dobře viděla, to dělá hodně.

O zrak totiž začala přicházet až od devíti let kvůli degeneraci sítnice. Nikdy se tak nenaučila Braillovo písmo, mezi nevidomými je tedy kuriózně vlastně negramotná.

Televize Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.