Český den proti rakovině bude ve středu 13. května

Na prevenci rakoviny reprodukčních orgánů mužů a žen se zaměří osvětová kampaň, která provází celonárodní veřejnou sbírku Český den proti rakovině. Ve středu 13. května bude 13.000 dobrovolníků nabízet po 20 korunách žluté kvítky měsíčku se stříbrnou stužkou.

Ve středu 13. května bude 13.000 dobrovolníků na 1100 místech po celé ČR nabízet po 20 korunách 900.000 žlutých kvítků měsíčku se stříbrnou stužkou.

Její barva symbolicky vyjadřuje 25 let činnosti Ligy proti rakovině, která sbírku pořádá, řekla dnes novinářům předsedkyně ligy Michaela Fridrichová.

„Liga proti rakovině zahájila činnost na počátku roku 1990 jako jedna z prvních neziskových organizací v tehdejším Československu. Dosud rozdělila přes 255 milionů korun, Z toho šlo 40 procent na nádorovou prevenci, 35 procent na zlepšení kvality života onkologických pacientů a 25 procent na podporu výzkumu a vybavení onkologických pracovišť a hospiců,“ upřesnila.
Každý dárce dostane s kvítkem informační letáček, z něhož se dozví, jak snížit riziko onemocnění reprodukčních orgánů. Dozví se i to, co udělat pro to, aby případná rakovina děložního čípku, vaječníků či varlat byla zachycena včas v raném stadiu, kdy je reálná šance na úplné uzdravení.
V Praze bude v den sbírky na náměstí Republiky žlutý stan, kde přítomní onkologové a dermatologové v provizorních ordinacích poskytnou zájemcům zdravotní konzultaci. „Při vyšetřeních na akcích pořádaných Ligou proti rakovině naši lékaři nacházejí případy zhoubných nádorů včetně nebezpečného melanomu. Každým včasným záchytem tak doslova můžeme zachránit lidský život,“ řekla přednostka dermatovenerologické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Nemocnice Na Bulovce profesorka Jana Hercogová.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.