Hygienici varují před nebezpečným šamponem a klaunským nosem

Hygienici varují před používáním dětského šamponu značky Bione Cosmetics, který může dráždit oči. Nebezpečný je i karnevalový klaunský nos, který obsahuje vysoké množství zdraví škodlivých ftalátů, informovala mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Seznam nebezpečných výrobků včetně jejich fotografií zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví na svém webu.
Šampon je zabalený do bílého plastového obalu o objemu 205 mililitrů. Laboratorní testy prokázaly, že výrobek má středně dráždivé účinky. Výrobce přitom na etiketách uvádí, že šampon neštípe v očích ani jinak nedráždí a mohou ho používat i děti do tří let. Šampon podle hygieniků ovšem může prohloubit příznaky očních alergií, případně způsobit podráždění podobné alergiím i u osob, které alergiky nejsou.
Klaunský nos, který se prodával v karnevalové sadě s líčidly a houbičkovým aplikátorem, obsahuje nadlimitní množství ftalátů. Tyto látky se v průmyslu používají k měkčení umělých hmot, ovšem ve výrobku jich nesmí být více než 0,1 procenta hmotnosti. Hygienici zjistili, že v klaunském nose jich bylo 164 krát více.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.