Handicapovaným dětem na Haiti pomohli dárci z České republiky

Lavmanie a Kanaika jsou dvě čtyřletá děvčátka z Haiti, od narození postižená deformacemi dolních končetin. Před několika týdny se ale obě dívky podrobily operaci, pomohli jim čeští dárci.

Olomouc – „Operace se uskutečnila na konci března v hlavním městě Port-au-Prince a obě děti jsou v pořádku. Dívky pochází z Gonaives, kde dlouhodobě působí Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO). Operativní zákrok je mnohdy jedinou šancí handicapovaných na důstojnější život v tamních podmínkách,“ vysvětlila mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc Eva Štefková.

Nejen extrémní chudoba, ale i nulová zdravotní péče o handicapované je smutnou realitou života na Haiti. Lavmanie a Kanaika tak teď mají vyhlídky na lepší budoucnost. Díky včasnému lékařskému zásahu se jednou zařadí mezi zdravé vrstevníky. Finanční částku na obě operace poskytla ACHO z účtu pro Haiti, na který přispívají čeští dárci.

Jedna operace přijde zhruba na 700 dolarů, což je pro haitské obyvatele nedosažitelná suma. „Jsou to především ženy a děti, kdo živoří v nuzných podmínkách. Od útlého věku jsou ženy nuceny namáhavě pracovat, zvedat a nosit těžká břemena. Chybí předporodní a poporodní péče o matku a dítě, v jejímž důsledku trpí mnohé děti postižením,“ popsala humanitární pracovnice Kristýna Lungová.

Kristýna Lungová podotkla, že mnozí již dospělí handicapovaní, pokud by u nich v minulosti došlo k invazivnímu zákroku, by dnes vedli mnohem plnohodnotnější život. „Na Haiti jsou mentálně a zdravotně postižení lidé odsunuti mimo společnost. Často je na ně pohlíženo s despektem, za nímž stojí díky nízkému vzdělání spojenému s negramotností i lidová pověrčivost,“ vysvětlila koordinátorka projektů na Haiti.

V Gonaives se o nemocné a postižené děti stará komunita indických řádových sester v Centru Sv. Josefa. Středisko pro handicapované a podvyživené děti bylo vybudováno za několikaleté finanční podpory ACHO.

Arcidiecézní charita Olomouc působí na Haiti od roku 2005, kde se nejprve zaměřila na pomoc ve vesnici Baie-de-Henne skrze projekt Adopce na dálku a další projekty určené pro zlepšení obydlí lidí, zajištění dodávky vody. Činnost ACHO se rozšířila i do ostatních oblastí – Gonaives, Roche-a-Bateau a Damassin. Regiony, ve kterých ACHO působí, patří mezi ty nejchudší v zemi. Jsou opomíjeny vládou, ostatními neziskovými organizacemi, často tam nevede ani infrastruktura.

19.04.2016
Olomoucký deník
http://www.olomoucky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.