Niedermayer a Schillerová o manželství pro všechny  

Alena Schillerová

Prima – Partie

Názorový duel. Místo manželství jen partnerství pro páry stejného pohlaví. Kdo tady vyhrál? Vyhrál vůbec někdo? Budu se ptát. Duel europoslance za TOP 09 Luďka Niedermayera a předsedkyně poslanců hnutí ANO Aleny Schillerové.

moderátorka
——————–
My jsme divákům slibovali duel Aleny Schillerové a vaší předsedkyně, paní Markéty Pekarové Adamové. Paní předsedkyně onemocněla, přejeme jí brzké uzdravení. Vám, pane europoslanče, děkuji, že jste takto rychle zareagoval a vám, paní poslankyně, za to, že jste přistoupila na nový model diskuze. Děkuju vám za to, že jste tady. Pojďme na první téma. Dvě ženy nebo dva muži budou moci vstupovat do partnerství, nikoliv do manželství, páry získají další práva, omezení se ale nadále mají týkat práv k dětem. V novele občanského zákoníku to po dlouhých diskuzích a bojích schválila sněmovna. Předloha měla původně umožnit pro gaye a lesby manželství se všemi právy, včetně adopcí dětí. Pane europoslanče, já začnu u vás, nikoliv manželství, jen partnerství, práva, některá ano, některá ale zůstanou osekaná. Dá se tento kompromis pro vás ještě považovat za úspěch?

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu /TOP 09/
——————–
Každý posun správným směrem je úspěch, ale mě tady toto opravdu mrzí. Je sice pravda, že adopce nejsou vyloučeny, budou pravděpodobně probíhat v nějakém velmi komplikovaném režimu. Ono koneckonců…

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Několik soudních tahanic…

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu /TOP 09/
——————–
Jeden člověk může adoptovat dítě, ale já si myslím, že ta dohoda měla jít někam dál. Mě mrzí, že to téma zřejmě bylo zpolitizované a ano, podařilo se najít nějakou politickou dohodu, ale myslím si, že někdo tahá za ten kratší konec provazu a podle mě jsou to bohužel děti, které nemají rodiče, kteří kdyby ten zákon se dostal kousek dál, tak by měli větší šanci, že najdou někoho, kdo s ním vytvoří rodinu a bude je milovat. A nyní to bude prostě komplikované. Čili mě to mrzí.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Koalice Spolu se na tom rozštěpila, protože jste nebyli jednotní. Hlasy ODS i ten vstřícnější návrh bez názvu manželství se nenašli. Bez hlasů ANO by to možná ani neprošlo. Jak to vnímáte, ten rozpor v koalici? Co je to vzkaz, za vzkaz pro vaše voliče, pane poslanče?

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu /TOP 09/
——————–
Já si myslím, že to není překvapivé, protože někteří lidi na toto téma mají silný názor. Mě mrzí, že část lidí na to má ten negativní názor, kdyby měli ten silný pozitivní názor, tak bych to asi vnímal jinak, ale mě vlastně mrzí, že to téma se jakoby politizovalo. Já si myslím, že tam lidi měli spíš hlasovat podle svého vědomí a svědomí.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
A to se asi dělo nebo nedělo?

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu /TOP 09/
——————–
Já myslím, že třeba klub ANO tam dostal opravdu politického vítězství, protože může říct, že on rozhodl o tom výsledku, ale ten výsledek podle mě není úplně dobrý prostě. Mrzí mě to.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju. Paní předsedkyně, vy to také říkáte, vaši poslanci po tom hlasování říkali, bez nás by to vůbec nebylo, je to naše vítězství. Je to vaše vítězství?

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Tak bez nás by to určitě nebylo, 116 hlasů hlasovalo v tom konečném finále, pokud si dobře pamatuju, 66 hlasů dodalo nebo prostě hlasovalo pro hnutí ANO. Takže bez nás by zcela určitě ten zákon, a pokud vím od svých kolegů, kteří se o to déle zajímají a pracovali na tom, Patrik Nacher, Jana Pastuchová, moji ctění kolegové, tak vím, že 10 let se mluví o posunu v tomto zákoně a bez našich hlasů, a to je potřeba říct a já tady se nebudu bít prsa, jestli je to nebo není vítězství, ale otevřeně a upřímně říkám, bez našich hlasů by ten, by ta novela spadla pod stůl, nebylo by vůbec nic a já si myslím, že to by nebylo dobře, aby nebylo vůbec nic. Ono pro nás to také nebylo jednoduché, protože my jsme hlasovali s výhradou svědomí, každý u nás ten klub má 71 poslanců a i když převažoval názor, ten, který nakonec zvítězil, to znamená pozměňovací návrh pana Navrátila, paní Válkové a vlastně konečné znění té novely ve znění toho pozměňovacího návrhu, ještě si dovolím k němu něco poznamenat k těm dětem za chviličku, tak pro nás to nebylo jednoduché, protože když jsem zavnímala v kuloárech, že ten zákon pravděpodobně vůbec neprojde díky absolutnímu rozštěpení, zejména koalice Spolu, kde teda TOP 09, promiňte, pane europoslanče, ale TOP 09 si nedokázala prosadit svůj názor, bohužel, my jsme byli kdysi ve vládě Sobotkové a byli jsme tam v menšině a dokázali jsme si prosadit EET. Ale to je prostě už na vás, to já vás tady soudit rozhodně nebudu. Tak nakonec jsem udělala ještě speciální klub v den hlasování, já jsem dokonce navrhla grémiu, když svolala paní předsedkyně Pekarová Adamová speciální grémium, tak jsem navrhla, pokračujme i po čtrnácté hodině, prostě už to, už to veďme k hlasování, nemá to smysl. V pátek se zopakuje to samé, to samé, co ve čtvrtek, co ve středu, promiňte, nesvolala jsem mimořádný klub a u nás jsme s kolegy debatovali o tom, jak moc jsou schopni podpořit ten pozměňovací návrh v nějakém větším počtu tak, aby ten zákon skutečně prošel.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Vy říkáte, je to naše vítězství, nicméně hnutí ANO bylo deset let nebo osm let ve vládě, nejprve ve vládě Bohuslava Sobotky s lidovci, potom jste měli většinu ve vládě, ale pro narovnání práv pro lidi stejného pohlaví, pro páry stejného pohlaví jste neudělali nic.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Já neříkám, že to je naše vítězství, já jsem to nepoužila, s dovolením, já říkám, že jsme ten zákon zachránili, tak jsem to řekla, protože to nebyla prostě úplně naše priorita našeho klubu. A přesto ale musím říct, že to, co ve finále prošlo, byl původní návrh mého kolegy Patrika Nachera, který toto navrhl v minulém volebním období, ale bohužel nebyla pro to vůle to prosadit, nakonec vlastně to znění prošlo. A k těm dětem, ono prošlo partnerství, to je pravda, prošlo narovnání většiny práv, což bylo velmi důležité, a co se týče dětí, ona trošku se tady zahnízdila taková představa, že se to týká jenom dětí, v níž jeden z toho páru je biologickým rodičem. Není to pravda, když se podíváte na vyjádření třeba pana náměstka Kněžínka pro legislativní radu vlády v tom vyjádření k tomu poslaneckému návrhu, tak on tam jasně říká, že se to bude týkat všech dětí. A dnes už vlastně si může žena nebo muž samostatně adoptovat dítě. Projdou tou celým tím martyriem prověřování, a pokud si bude chtít její partnerka nebo jeho partner přiosvojit to dítě, projde stejným prostě procesem, to je možná jediný rozdíl, ale možné to bude i u nebiologických dětí.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju. Než se k tomu dostanu, nechám vás zareagovat, pane europoslanče, protože paní Schillerová říká, že jste si nedokázali v koalici prosadit svůj názor, v koalici Spolu, že jste se tam štěpili. Proto se znovu ptám, co je to za vzkaz vašim voličům, protože pro mladé, zejména pro mladé lidi je to velmi důležité, manželství pro všechny mělo a má v české společnosti stále podporu, a tady jste táhli za ten kratší provaz.

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu /TOP 09/
——————–
Ta koalice se jmenuje koalice proto, protože na některé věci tam panují rozdílné názory. A já si cením toho, a to nemluvíme jenom o této koalici, ale cením si v té politice, když lidi, kteří mají trochu rozdílné názory, se dokážou na něčem shodnout. Čili já tady tohle považuju za, za nikoliv překvapivé a myslím si, že od začátku bylo zřejmé, že zrovna v těchto otázkách, zejména lidovci versus TOP 09 ty názory nebudou stejné. Ale já teda úplně teďka nerozumím tomu, že když ten stav, a já jsem rád, že vy to tady, paní poslankyně říkáte, umožňuje za určitých okolností ty adopce, čili je větší šance, že část lidí, kteří nemají rodiče, najdou rodinu, což já považuju za prostě strašně, strašně důležitý. Tak pak nechápu, proč se nenašla ochota třeba i těmi vašimi hlasy to dostat o ten stupínek dál, protože vy říkáte správně, že byly to naše hlasy, ale ty hlasy, to nejsou jen tak nějaké hlasy navíc, to jsou hlasy, které rozhodují o tom výsledku. A já jsem rád, že jsme se dostali o kousíček dál, ale myslím si, že ta dohoda měla vypadat jinak a prostě mě to opravdu mrzí.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Jestli dovolíte, ať se tady nedohadujeme jenom, čí je to politické vítězství, protože se tady bavíme o lidech, o dětech. A já s dovolením přidám názor lidí, kterých se to týká z instagramového profilu. Dva tátové, který vede mimo jiné můj bývalý kolega David Vaníček, který se svým partnerem Michalem vychovává dvě holčičky a on píše. Ta první rovina je emoční, lidská, symbolická, tu osekali úplně, nejsme hodní být také manželé, ale jen partneři. Takže změna. Minus registrovaní. Díky. A mluví o politickém pokrytectví. Proč nemohl být i ten název, paní poslankyně Schillerová?

Alena Schillerová, ——————
Víte.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Když posloucháte to, co říkají lidé, kterých se to opravdu týká?

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Ano a já jsem se s velkým množstvím lidí sešla, kteří žijí v jednopohlavním páru, chodí za mnou do mé kanceláře v Brně, takže já mám za sebou celou řadu diskuzí. Samozřejmě sešla jsem se i s těmi, kteří jsou proti tomu. Takže ono to není tak úplně jednoduché, ale já na tu reakci ještě na pana europoslance a trošku zareaguji na vás. Já prostě ta pětikoalice má 108, ta pětikoalice to mohla a vždycky říkám, my vás nepotřebujeme, my vás převálcujeme u důchodů, u daní, u zvyšování daní, tak proč teď se to nepodařilo? A teď jako ta snaha hodit to na hnutí ANO je naprosto, si myslím, neférová, ale tak já jsem na to zvyklá.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Ale tou otázkou jsem nemířila, že něco chci házet na hnutí ANO, já opravdu cituji názor, názor lidí, kterých se to týká, a kterých se to osobně emočně dotýká.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Rozumím. Prostě my, naši kolegové, mí kolegové, ať už to byl Patrik Nacher, ať už to byla paní profesorka Válková, která spolupracovala na pozměňovacím návrhu pana poslance Navrátila z KDU-ČSL, prostě bylo to maximum možného, co hnutí ANO bylo v tuto chvíli ochotno a schopno podpořit. A stejně nakonec jsme ještě překonali se v tom směru, že jsme dodali hlasy. Abychom to zachránili, já se zeptám, já samozřejmě dotyčné pány neznám, ale zeptám se, a takto komunikuji na svých sítích, když mi píší a snažím se odpovídat. Bylo by bývalo lepší, aby to spadlo pod stůl? Abychom se zachovali tak, jak se zachovalo hnutí STAN, které nakonec pan předseda Rakušan, jak jsem četla na jeho sítích, hlasoval proti tomu? No za mě určitě ne. Je to jakýsi posun. Je po 10 letech, nebo po 13, já to uznávám, ale je to jakýsi posun a je díky hlasům hnutí ANO.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju. Pane europoslanče, pan prezident se vyslovil pro to, aby ten zákon byl schválený ještě v den, v den toho jednání, to napsal na sociální síť X. Počítáte s tím v koalici Spolu ve sněmovně, budu se ptát i paní předsedkyně, že pan prezident ten zákon vetuje v této podobě?

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu /TOP 09/
——————–
To není otázka na mě, protože já opravdu v té sněmovně nejsem, čili netroufám si to říct.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Co by to znamenalo, pokud by to veto pan prezident připojil?

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu /TOP 09/
——————–
Tak především ten zákon nejdřív musí jít do senátu, čili ten senát bude prvním testem. Já mám pocit, že to byl spíš jeho takový občanský postoj, já pana prezidenta znám ještě v době, kdy dávno nebyl prezidentem a jeho občanských postojů si vážím, ale doufám, že k tomu nedojde, protože je to opravdu určitý posun. Já doufám, že nebude trvat dalších 10 nebo 20 let, než se sněmovna k tomuto problému vrátí, protože je to problém.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Promiňte, kde berete tu naději? Protože registrované partnerství zhruba před 18 lety bylo schváleno. Teď po dlouhých diskuzích, debatách emočně vyhrocených jsme se dostali sem.

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu /TOP 09/
——————–
Já si myslím, že je tady určitý zklamání a zároveň je tady určitá část politického spektra, která tohle téma jen tak neopustí. Mě ten výsledek mrzí kvůli tomu, že myslím si, že by bylo občas, aspoň občas fajn, kdyby ta politika nebyla o tom počítání těch jednotlivých hlasů, ale byla o tom, jestli posuneme dál tu naši společnost, a tady toto rozhodnutí bohužel nechalo strašně moc lidí zklamaných tím, že nemají rovná práva a vlastně ta Česká republika jakoby do toho jedenadvacátého století ne a ne vstoupit. Čili za mě posun, který je aspoň nějaký viditelný, a tady se asi shodneme, že tam, že tam posun určitý je, je dobrý, ale je to prostě zklamání a já doufám, že to zklamání bude mít nějaký důsledek. Určitě není možný čekat nějakých dalších 20 let na změnu.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Na to se chci zeptat i vás, paní předsedkyně. Manželství osob stejného pohlaví umožňuje 36 zemí na světě, 21 států v Evropě, 16 v Evropské unii. Naposledy to umožnilo Řecko. A co dál? Zůstaneme dalších 10, 20 let v této nějaké mezi podobě, kde jiný název, některá práva jsou osekaná. Diváci teď uvidí, kde všude manželství pro všechny je umožněno.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Uvidíme. Ono taky každá ta země má nějaká specifika, je otázka, jak Řecko, což je velmi konzervativní země, to připouští…

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Mnoho věřících lidí.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Jak tam řeší adopce atd., ono by bylo potřeba se podívat do střev těch jednotlivých úprav těch jednotlivých zemí. Neznám je, nebudu tady si hrát na chytrou. To, že jenom srovnají název, ještě nemusí úplně znamenat, že ta práva jsou všechna narovnána tak, jak narovnána být měla, ale v tuto chvíli neznám tu podrobnost, takže nedokážu se k tomu vyjádřit. Víte, když za mnou chodili různí, různé páry nebo i různí lidé z komunity LGBT do mé kanceláře, takže jsem tam měla v Brně víc času si s nimi popovídat a probrat jednotlivé příběhy, ty příběhy se velmi liší, někdo bere to, že tady dochází k nějakému posunu, někdo to bere jako zklamání, někdo prostě mi popisoval, ale většina těch příběhů, když si je tak zpětně promítám v hlavě, tak si myslím, že ty problémy, které oni sledovali nebo ti, se kterými jsem mluvila, tak tato novela pokryje. A já jsem jim vždycky říkala, že toto je vývoj po nějakých 13 letech, který jsem říkala, jak vidím, že to dopadne, protože jsem to předjímala, že to tak dopadne. Viděla jsem, jaká je rozpolcenost v rámci pětikoalice, takže se to dalo odhadnout. Jenom jsem netušila, že půjdou tak daleko, že by ten zákon nechali spadnout pod stůl, to mě teda šokovalo, že by klidně to obětovali a nechali by to tak, jak to je 13 let, to bylo pro mě šokující. Tak jsem jim říkala, že prostě toto je vývoj po 13 letech, a že ten vývoj jde velmi kupředu a je potřeba prostě počkat, až společnost dospěje do nějakého stadia toho, aby byla schopna toto dále prosadit. Takže já si prostě myslím, že to je jakýsi mezikrok a považuju ho za velice významný, protože tam je velký posun v těch právech a je tam velký posun i v těch adopcích, protože adopce jsem vnímala tak, že byl největší problém.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane europoslanče, vy ještě kroutíte hlavou, chcete ještě reagovat?

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu /TOP 09/
——————–
Jenom úplně obecně. Já mám pocit, že naše země, a teďka nemluvím o posledních dvou, čtyřech, ale mluvím o mnohem delším období, neustále čeká, až vznikne nějaká atmosféra, až se někam posuneme, ten svět se strašně rychle posouvá. Já bych tady nerad mluvil o ekonomice, to není naše téma. V spoustě věcích my zaspáváme, máme pocit, že pro něco prostě není prostor. Vy jste během své vlády v tomto neudělali vůbec nic, teďka tedy jste podpořili nějaký drobný krok a budeme zřejmě čekat na další krok, stejně tak budeme čekat na kroky v oblasti témat, jako je násilí proti ženám a dětem, budeme čekat s alkoholem, budeme čekat…

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Tam naopak jsme velmi aktivní.

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu /TOP 09/
——————–
S modernizací naší ekonomiky a ta.. Neustále čekáme a mám pocit, že nás to může přivést do stavu, který se nám fakt nakonec nebude líbit.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju. Pojďme k ekonomice, ale nechám vás ještě reagovat i na tu obecnou výtku, pane europoslanče, že Česko spí, že Česko zaostává, ale vidíme to i v těch ekonomických ukazatelích, paní předsedkyně Schillerová, jsme jedinou zemí Unie, která stále není na těch předcovidových číslech, ta poslední data z Českého statistického úřadu zase nejsou veselá. Nejsme, nejsme vlastně ani ne tak na křižovatce, ale nejedeme zpátky?

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Ještě neřešíme ekonomiku. Ještě mám reagovat tady na pana europoslance.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Můžete už na tu výtku k tomu, že zaspáváme.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Znova zopakuju, já vím, že nejste v Poslanecké sněmovně, takže teď máte trošku handicap a já ho nechci zneužívat v žádném případě. Ale znovu zopakuji, máte tam 108, mohli jste to prosadit takhle mávnutím kouzelného proutku. My bychom zůstali konzistentní ve svých názorech, hlasovali bychom pro to, pro co jsme hlasovat chtěli. Takto jsme ten zákon zachránili. Tečka. Já prostě nemám víc, co bych k tomu dodala.

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu /TOP 09/
——————–
Můžu jenom jednu větu, podle mě každý poslanec zodpovídá za ten svůj hlas, já to tak vnímám v Evropském parlamentu, já odpovídám za své každé hlasování. Vy jste se postavili na stranu jednoho řešení, já jsem moc rád, že došlo k tomu pokroku, ale je to prostě škoda, je to promarněné.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
My jsme se postavili na stranu řešení, kde jsme byli schopni najít ještě větší většinu než původně, když jsme se domlouvali na prvním klubu před zahájením jednání Poslanecké sněmovny, ale v rámci pětikoalice dokonce byli takoví, byli teda převážně z hnutí STAN, to předesílám, kteří prostě hlasovali nakonec proti, a to mně, nezlobte se, jak se říká lidově, hlava nebere.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Tak už se opakujeme, pojďme od toho. Zákon teď míří do senátu. Uvidíme, co se tam, co se tam stane.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.