Jsem neslyšící. Odebrali mi průkaz ZTP

ilustrační foto: Photoxpress

Naše čtenářka se na nás obrátila s následujícím dotazem: „Jsem neslyšící a mám problémy s porozuměním i při písemné komunikaci. Posudková komise mi odebrala průkaz ZTP s tím, že jsem schopna se plně orientovat. Má na to právo?“  

Dobrý den,

odpovídám na Váš dotaz týkající se přiznání průkazu OZP II. stupně, tj. průkazu ZTP.

Podmínky nároku na tento průkaz jsou upraveny v § 34 zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Od 1.1. 2012 je nárok na průkaz OZP posuzován stejným způsobem jako nárok na příspěvek na péči. Pokud máte zkušenost s posuzováním nároku na příspěvek na péči, musím Vás upozornit na to, že od ledna 2012 platí zcela nové podmínky. Popis viz dále.

Neslyšící starší 18 let mají dle uvedených přepisů nárok na průkaz OZP II. stupně (ZTP). Není-li jim přiznán, nárok na nižší – I. stupeň v tomto případě nevzniká.

Pro nárok na průkaz ZTP je třeba splňovat buď podmínky pro přiznání příspěvku na péči ve stupni II (středně těžká závislost) nebo musí posudkový lékař uznat závislost žadatele v oblasti orientace a to z důvodu úplné nebo praktické hluchoty.

Podmínky pro nárok na příspěvek na péči ve II. stupni neslyšící, kteří nemají žádné další přidružené zdravotní postižení nesplňují, proto je třeba v těchto případech „bojovat“ o uznání závislosti v oblasti orientace.

Popis této životní potřeby je uveden ve vyhlášce 505/2006 takto:

b) Orientace:

Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna poznávat a rozeznávat zrakem a sluchem, mít přiměřené duševní kompetence, orientovat se časem, místem a osobou, orientovat se v obvyklém prostředí a situacích a přiměřeně v nich reagovat.

Problémy s komunikací a porozuměním, na které ve svém dotazu poukazujete, odpovídají spíše podmínkám životní potřeby „komunikace“. Ta však pro přiznání průkazu ZTP není dostačující.

Abych to shrnula, neslyšící žadatel zpravidla „dosáhne“ na průkaz ZTP a to za splnění 2 podmínek:

1) Jeho vada sluchu odpovídá diagnóze „úplná hluchota“ nebo „praktická hluchota“.

2) Posudkový lékař uzná, že není schopen zvládat životní potřeby v oblasti orientace.

Abyste získala průkaz ZTP, který jste měla dosud, je tedy třeba, aby posudkový lékař uznal Vaši závislost v oblasti orientace. Jako důkaz bych doporučila přiložit vyjádření odborného lékaře – ORL, foniatra, kde bude jasně uvedeno, že máte diagnózu úplná nebo praktická hluchota. Pokud stav Vašeho sluchu této diagnóze neodpovídá, pak se bohužel obávám, že Vám nárok na průkaz ZTP nevznikne.

Pokud jste podala odvolání v nedávné době (v řádu několika dnů). Pak doporučuji zahájit jednání s pracovníky úřadu práce (kontakty najdete v rozhodnutí) nebo odvolacího orgánu a domluvit se na doplnění textu odvolání (MPSV, kontakty na jednotlivá pracoviště najdete zde: http://www.mpsv.cz/cs/13560).

Pokud již uplynula od podání delší lhůta, lze předpokládat, že řízení je již v běhu, v tom případě si zprávu lékaře připravte také a doložte ji po vyzvání posudkové komise, nebudete-li posudkovou komisí kontaktována, přiložte zprávu při podávání námitek před vydáním rozhodnutí.

Tyto kroky mohou být trochu komplikované, pokud byste tedy potřebovala pomoc, neváhejte se obrátit na naši poradnu, rádi se Vám budeme věnovat. Informace o našich službách naleznete na www.nrzp.cz. Služby naší poradny jsou ze zákona bezplatné.

S pozdravem a přáním úspěšného vyřízení

Mgr. Jitka Vrchotová, DiS.

vedoucí Poradny NRZP ČR

(+ poradenství ve znakovém jazyce)

tel.(SMS): 736 105 585, tel. a fax: 266 753 431

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00, Praha 7- Holešovice

budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332

2 komentáře

  1. Můj manžel 50 let je neslyšící podle posledních lékařských výpočtu na 99,58%. Jako 2 lete dítě prodělal opakovaný zánět středního ucha a byly mu předepsane tehdejší ATB, které, jak se potom prokázalo, nebyly pro tak máje děti vhodné. V roce 1968 prý prislo o sluch takto mnoho děti. Manžel byl do loňského listopadu držitelem ZTP 2.stupne, ale ted mu byla žádost o opětovné prodloužení ZTP zdravotní komisi zamítnutá. Proc? Všechny podklady poslal. Prosím, můžete mi odpovědět? Moc děkuji. Dita Novotná.

  2. mam dceru tezce postizenou a bylo ji doporuceno3stupen v praze motele z genetyky a doporucily o vraceni stupnu 3 kterej ji v chomutove znizili na ztp2 kterej neodpovyda k jeji zdravotnim postizenim a nebyla mi z okresni spravy poslana zadna pozvanka o dolozeni nalezech zdravotnich tak jsem tam odenes a nic se nedeje od 12.4.2013 akurad mi poslaly o preruseni v řizeni toje vse prosim o pomoc dekuji duda

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.