Soudy rozhodují o „zázračně uzdravených.“ V jejich prospěch

První soudy již rozhodly ve prospěch zdravotně postižených, jimž úřady kvůli Drábkově reformě odebraly průkazy ZTP nebo je papírově uzdravily. MPSV připouští, že v některých případech úředníci postupují příliš tvrdě.

Soudy v Plzni, Praze i Ústí nad Labem už vyhověly správním žalobám několika lidí, kteří kvůli změnám v posuzování zdravotního stavu přišli o tisíce korun na invalidních důchodech nebo sociálních dávkách. Podobných žalob však už padlo stovky.

Zdravotně handicapovaným vadí nový systém posuzování míry postižení posudkovými lékaři. Podle nich je značně subjektivní a nezohledňuje konkrétní potřeby lidí. Lékaři prý rozhodují o zařazení klientů do příslušné kolonky pouze od stolu, to pak podle postižených vede k tomu, že dostávají nižší příspěvky na péči. Upozornil na to například předseda Pardubické rady osob s postižením Milan Pešek.

„Je tam dopad třeba v posuzování nebo přeposuzování, kde vlastně není dneska člověk, aby odešel s tím, aby neklesl aspoň o stupeň. Tam je to o několik tisíc, tam se kolikrát může dostat vlastně třeba z 8 tisíc na 800 dá se říct, nebo z 8 tisíc na 4 a vlastně pro některé ty lidi je to dost zásadní dneska,“ uvedl v Českém rozhlase Pešek.

Lidé jsou sice v mnoha případech stále stejně nemocní, jejich zdravotní stav se nezlepšil, změnilo se ale úřední ohodnocení jejich nemoci – a to zpravidla v jejich neprospěch.

Stát tak sice za loňský rok ušetřil 1,6 miliardy, ukazuje se však, že mnohdy necitlivě.

Těžkému autistovi snížili příspěvek na péči

Například Krajský soud v Ústí nad Labem posuzoval žalobu ženy, jež se stará o postiženého syna. Tomu byl snížen příspěvek na péči o dva tisíce korun měsíčně proto, že podle posudkové komise se o sebe postižený chlapec nedokáže postarat „jen“ u pěti různých úkonů.

Podle původního posouzení však chlapec trpěl závažným dětským autismem: Potřeboval každodenní pomoc či dohled při osmi základních životních potřebách (orientaci, komunikaci, při fyziologické potřebě, tělesné hygieně, péči o zdraví, osobních aktivitách, stravování, oblékání a obouvání).  A měl proto nárok na vyšší příspěvek na péči.

V tomto případě zjistili soudci chyby v rozhodnutí MPSV a posudkových komisí. Podle soudu totiž ministerstvo ani komise nevzaly v potaz lékařské posudky, které potvrzovaly, že se stav chlapce nijak nezlepšil a potřebuje stále stejnou péči.

Invalidní důchod mu ze třetího stupně snížili na druhý

V Plzni nyní u soudu uspěl muž po transplantaci jater a s chronickými bolestmi zad a zápěstí. Podle původního rozhodnutí posudkové komise z roku 2009 muž dostával ID třetího stupně.

Po změně zákona, dle nového hodnocení, už zdravotní postižení muže není úředně tak vážné. Bylo mu přiznáno zdravotní postižení druhého stupně. To znamenalo o několik tisíc korun měsíčně nižší důchod.

Soud nařídil nové projednání sporu. Soudci uvedli, že úřady nedostatečně zhodnotily zdravotní stav muže a neměly důkazy pro to, aby byl jeho zdravotní stav posuzován jinak. Podle nich je stále invalidním důchodcem s postižením 3. stupně.

U plzeňského soudu uspěla také žena, která má roztroušenou sklerózu. I v jejím případě správa sociálního zabezpečení snížila ohodnocení nemoci a žena zcela přišla o nárok na invalidní důchod.

Soud nyní rozhodl, že by měla být posuzována podle svého zdravotního stavu jako invalidní důchodce, a nařídil nové projednání případu.

Stovky žalob

Podle databáze správních soudů už kvůli rozhodnutí ministerstva a posudkových komisí podaly žaloby stovky hendikepovaných z celé republiky. Umožnily jim to verdikty Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu, podle kterých mohou rozhodnutí MPSV a posudkových komisí soudy řešit.

Soudy však tyto případy neřeší dosud zcela jednotně, například Krajský soud v Ostravě zatím nevyhověl třem žalobám postižených lidí a potvrdil verdikt státu.

Vedení ministerstva práce už po odchodu exministra Drábka připustilo, že v některých případech úředníci postupují příliš tvrdě.

Ministryně Ludmila Mullerová chce prosadit některé změny v posuzování sociálních dávek pro zdravotně postižené – týkat se to řeba odebírání průkazek ZTP nebo příspěvku na mobilitu. Resort však prozatím nehodlá korigovat samotnou změnu ohodnocení zdravotního stavu s odvoláním, že tato změna je v souladu s evropskou legislativou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.