Boj zdravotně postižených za změnu zákona slaví první úspěch

Boj zdravotně postižených za změnu zákona, který je připravil o sociální příspěvky, slaví první úspěch, o kterém nyní písemně informoval autora iniciativy za změnu zákona Jakuba Strieglera ministr práce sociálních věcí František Koníček. Novelu však musí ještě schválit senát a podepsat prezident. 

 

Podle reportáže TV Nova sněmovnou ještě před jejím rozpuštěním prošla novela, která by postiženým mohla vrátit příspěvky, o něž reformou ministra Drábka přišli. Ještě však není nic vyhráno, novelu musí schválit také senát.

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček tak dodržel slib, který dal před časem postiženému Jakubovi Strieglerovi . Ten ho dokonce přišel požádat o pomoc osobně.

Jakub od narození trpí dětskou mozkovou obrnou. I přesto mu byl odebrán příspěvek na mobilitu s tím, že se o sebe dokáže sám postarat.

Devatenáctiletý kluk z vesničky Višňové u Znojma se ale rozhodl, že se pokusí o něco, co jiní považovali za nemožné. Prosadit změnu zákona. Rozjel do Prahy za samotným ministrem.

Ministr Jakubovi slíbil, že jeho žádost o pomoc nezůstane bez odezvy.

Jakub Striegler ve včerejší  reportáži TV Nova řekl: „Přišel dopis od pana ministra. Mám radost.“

Milý, Jakube. Při našem osobním setkání v Poslanecké sněmovně jsem slíbil, že se pokusím změnit k lepšímu situaci zdravotně postižených, píše ministr.
Dále píše, že Jakuba vnímá jako zástupce lidí, kterých se to týká a chce jej o úspěchu takto informovat.

Dopis od pana ministra, který si Jakub osobně vyzvedl na poště, mu sice udělal velkou radost, ale ještě je třeba, aby novelu zákona schválil Senát a také podepsal prezident.

„Fandím mu a strašně bych mu přál, aby nemusel o tyhle věci bojovat, aby prostě byl ve stavu, kdy se nemusí nikoho prosit,“ komentoval to děda Jakuba Jan Plaček.

Podobně jako další postižení, kteří se na Jakuba s důvěrou obracejí každý den. „Je toho strašně moc a dneska přišlo dalších 5 novejch. Takže to pomalu nestíhám ani pročítat,“ řekl Jakub.
Jakub se nehodlá vzdát a boj proti nesmyslným zákonům chce dotáhnout až do konce.

TV Nova již v minulosti informovala o řadě lidí vážně nemocných nebo postižených, kterým úřady snižují příspěvky bez ohledu na to, jak vážné jejich postižení je.

Byli to například:

Renata JESLÍNKOVÁ :  Třetinu příspěvku mi odebrali, i přestože můj zdravotní stav je pořád stejný.
Věra ČERNÁ: Vlastně jsem doskočila, křapl obratel, praskly dvě plotýnky, zajiskřilo se mně v očích a sesunula jsem se k zemi. Jsem měla nádor na mozku takového rozsahu jako mužská pěst. Přišla jsem o příspěvek na péči na mobilitu.
Jakub VEVERA:Já mám postižené nohy, postiženou páteř, postiženou jemnou motoriku a oni vám napíšou do posudku, že se můžu sám oholit, že si můžu sám vyprat.

Autor iniciativy Jakub Striegler dal dohromady handicapované lidi, kteří mají podobné problémy se sociální reformou jako on. V tuto chvíli jich je stovky a desítky z nich se ozvaly přímo Jakubovi.

„I nadále se můžou ozývat na stránku boj se zákonem, velmi rád jim pomůžu a poradím, protože jak sami dobře víte, tento boj musíme dotáhnout do úspěšného konce a budeme se snažit to tak učinit,“ prohlásil Jakub.
Jakube, ten dopis z ministerstva je velkou nadějí pro vás všechny. Co budete ale dělat, pokud nedejbože zákon Senátem neprojde?

Pokud by však zákon Senátem neprošel, Jakub a jeho iniciativa by to nevzdali.

„Budeme využívat všechny prostředky, které nám budou ochotný pomoct, to znamená prostředky medializační, Facebook, sociální sítě a v neposlední řadě samozřejmě co nejvíce lidí, aby se do toho zapojilo. Protože čím více nás bude, právníků a tak dále, tak samozřejmě to pomůže v dalším boji a já pevně věřím, že to dopadne dobře,“ věří Jakub.

podle reportáže TV Nova zaznamenala invArena

1 komentář

  1. Taky se připojuji,Trvalá invalidita-paréza před 20let,těžký syndrom horní apertůry raynaud fenomém,hyperabdukční a kostoklavik,velmi těžké potíže páteřní hrudní ,bolesti a trnutí rukou,a nyní mám i druhou ruku po pádu,čekají mě operace,vlastnila jsem průkaz ztp,zažádala jsem si o ztp/p abyl mě odebrán ztp a snížen na zt, i po odvolání,jsem neuspěla ,přitom jsem závislá na manžela jak s prácí v domácností tak i při dopravě ,nakup,lékáraně běžně ve vším,.,samozřejmě ,následovala vlna další,napsali mě sdělujeme ,že zákonemč.347/2010,kterým se mění některé zákony v souvislosti s usporným opatřením v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí,byla s učinností od 1.1.2011snížena výše příspěvku na péči náležící ve stupni 1.Co nato říct.bezcharakternost, nespravedlnost,neetické,doufám že se dočkáme spravedlnosti a dostane zpět co nám náleží,S pozdravem Jarmila

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.