Nejvíce zranění páteře máme z autonehod

Profesor MUDr. Jan Štulík je znám jako vynikající ortoped, který se specializuje na léčení onemocnění páteře. Uznávaný lékař a skvělý operatér proslul unikátní operací – odstranění celého druhého obratle bez nutnosti fixace hlavy a krku. Informace o dosud nepoužité operační technice se objevila v odborném tisku po celém světě včetně USA.

  – jak jsou operace páteře náročné na psychiku operatéra?

Manuální zručnost a psychická odolnost jsou základní atributy dobrého chirurga. Mnoho se dá naučit, ale základ musí být vrozený. S počtem operovaných pacientů a řešením nestandardních situací se zvyšují manuální schopnosti a posiluje se psychická odolnost. Obecně trvá vycvičení chirurga mnoho let a na nejsložitější operační výkony dosáhnou jen někteří. A těch, kteří posunou obor kupředu, je ještě méně. Některé typy operací jsou fyzicky i psychicky velmi náročné a trénovat na ně je nezbytné. Fyzickou kondici udržuji sportem. Pro moji psychiku je velmi důležité dobré rodinné zázemí a perfektně fungující pracoviště.

Existuje vůbec nějaký bezpečný sport? A který je z vašeho pohledu nejnebezpečnější?

Je třeba dost těžké se vážně poranit u golfu, šachu, kulečníku a podobně. Druhým pólem jsou adrenalinové sporty jako paragliding, sjezd na kole, motosport. Platí ovšem pravidlo, že vážné úrazy utrpí spíš amatéři v nižších soutěžích. Ve špičkovém provedení jsou většinou bezpečnostní opatření a samozřejmě i schopnosti sportovců úplně na jiné úrovni. Z mého pohledu jsou nejnebezpečnější sporty provozované vysoko nad zemí nebo ve vysokých rychlostech.

– Jak napadne českého lékaře, že použije neověřený způsob operace páteře? Bál jste se možných komplikací?

Léčení nejsložitějších medicínských problémů v operačním oboru je výzvou pro celý tým, vyléčit onemocnění, které jsme dřív léčit neuměli, je základní cíl u nás i ve světě. Některé unikátní operační výkony vyžadují mnohaletou přípravu, jiné jsou dílem okamžitého nápadu. V tomto případě se jednalo o spojení obojího, to znamená mnoho operovaných pacientů ve stejném páteřním regionu a modifikace v odborné literatuře již popsaných postupů. Každý takový operační výkon, který není opakovaně vyzkoušený, je riziko – a velké. Je třeba vše prodiskutovat s pacientem a dosáhnout souladu. Komplikací se obáváme i u „banálních operací“ natož u těchto specialit. To víte, že se bojíme a jak. Komplikace také nastaly, ale podařilo se je zvládnout a pacient si užívá plnohodnotného života. V současné době máme již takových pacientů více, ne vždy je ale výsledek ideální. Některé věci prostě ani nejmodernější medicína zatím nedovede. Zvládnutí komplikací je právě to, co dělá kvalitu pracoviště. Opakovaně jsem již byl dotazován na tento operační výkon, tedy kompletní odstranění druhého krčního obratle bez fixace hlavy a krku. Je to však pouze nadstavba na každodenní běžný operační program, který je odrazovým můstkem pro vše ostatní. Já sám si více vážím dlouhodobě bezvadně zvládnuté denní chirurgické rutiny celým operačním týmem než operačních „excesů“, které pomohou minimu pacientů.

– Vašimi častými pacienty v motolské nemocnici jsou mladí lidé po vážných úrazech páteře například po nejrůznějších nejen letních zábavách – jízda na motorce, kole, skoky do vody… Jak vám je, když vidíte, jak lehce lze dojít k těžkému ublížení na zdraví převážně vlastní lehkomyslností?

Poranění páteře s postižením uvnitř uložených nervových struktur je jedno z nejzávažnějších s rozsáhlými následky pro pacienta, jeho rodinu. V létě svádí sportovní aktivity k neopatrnosti, a tak se víc setkáváme s poraněním po skoku do vody, po pádu z kola, s úrazy na motocyklu, při paraglidingu a jiných vzdušných zábavách. Na podzim zase vyrostou „vysoko zrající“ plody a lidé padají ze stromů. V zimě často léčíme pacienty poraněné při lyžování a snowboardingu. Po celý rok však v absolutních číslech převládají autonehody. Mnoho úrazů je způsobeno lehkomyslností a neukázněností postiženého, ty je možné ovlivnit. Jsou však úrazy, kterým zamezit nelze. Auty asi budeme jezdit dál, ale skákat do bazénu nebo rybníka bez dostatečné hloubky vody po hlavě je nesmysl a každoročně od toho potenciální „skokany“ zrazujeme. I přes nesporné pokroky medicíny v léčbě poranění páteře a míchy je stále nejdůležitější prevence. Prostě do vody napřed po nohách. Zapnuté bezpečnostní pásy v autě, bezpečnostní sedačky pro děti, přizpůsobení rychlosti jízdy daným podmínkám je samozřejmostí. Někdy to ale i tak nestačí a úraz je způsoben cizím zaviněním nebo shodou nepříznivých okolností.

– Váš život je plně spojen s Prahou, kde jste se narodil. Vaše matka ale pochází z východních Čech. Jaký máte vztah k tomuto regionu?

V Ohnišťanech mezi Novým Bydžovem a Hořicemi jsem trávil v dětství každé prázdniny a mnoho víkendů. Zde mě táta zasvěcoval do tajů sportovní rybařiny. S celou rodinou se do východních Čech rádi vracíme a já se snažím synům také z přírody něco ukázat.

– Jste uznávaný operatér, ale píšete i odborné články do uznávaných světových periodik, pořádáte přednášky. Jak se cítíte lépe, jako operatér, nebo vědec?

Jednoznačně jako operatér, na operačním sále jsem doma. Všechno ostatní je promě pouze nadstavba nebo nutné zlo. I když je pravda, že napsat pěknou knížku nebo článek v prestižním časopise také potěší. Bez toho by o nás vědělo daleko méně lidí, a to hlavně v zahraničí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.