OZZ mohou být v klidu. O svůj status nepřijdou

ilustrační foto: Ian Britton / freefoto.com

Senát ČR schválil novelu zákona o zaměstnanosti, s jehož konečným schválením se vrátí institut osoby zdravotně znevýhodněné. Co to znamená pro OZZ a pro zaměstnavatele?

MPSV úspěšně pokračuje v nápravách diskutabilních zákonů z éry ministra Drábka. Těsně před schválením je i novela zákona o zaměstnanosti. Jedná se o stěžejní zákon, díky kterému může spadnout kámen ze srdce všem osobám zdravotně znevýhodněným. Nejedná se ale o úplný návrat k bývalým poměrům.

Osoba, která má tzv. status osoby zdravotně znevýhodněné mohla především využívat výhod při svém zaměstnání. Institut OZZ slouží především k vyšší šanci na zaměstnání a k tomu, aby i lehce postižení lidé byli pro zaměstnavatele zajímaví.

Dříve mohl na OZZ zaměstnavatel získat příspěvek až 8000 korun. Ten mu měl kompenzovat nižší pracovní výkon OZZ a případné specifické podmínky, které musel handicapovanému pro vykonávání práce vytvořit.

Od prvního ledna 2015 bude ale příspěvek snížen na 5000 korun s tím, že pokud bude zaměstnavatel zaměstnávat OZZ déle než jeden rok, může získat dalších 1000 korun na režijní náklady, v případě OSVČ to mohou být až dva tisíce.

Ve výši příspěvku tedy došlo k jistému kompromisu mezi MPSV a postiženými. MPSV totiž původně chtělo příspěvek snížit jen na 4000 korun a postižení, které ve věci zastupovala především NRZP ČR, navrhovali příspěvek 6000 korun.

Novela zákona začne platit od začátku roku 2015. Ale dodatek k zákonu nabude platnosti hned prvního v měsíci následujícím po dni od jeho vyhlášení.
Některým OZZ totiž končí status před koncem roku 2014, dodatek tak umožní těmto osobám obnovení statusu aniž by muselo dojít k jeho přerušení.

Pokud se domníváte, že jste osobou zdravotně znevýhodněnou, můžete si o status požádat na své Okresní správě sociálního zabezpečení. Případná odvolání řeší Česká správa sociálního zabezpečení.

O nové statusy si můžete požádat až od 1. 1. 2015.

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: Ian Britton freefoto.com

3 komentáře

  1. Dobry den,jsem OZZ a jsem OSVC.Mam narok na nejake davky.Nekde jsem četl,že mam až na 2tis.korun měsičně.Je na tom něco pravdy.Děkuji Josef

  2. dobry den dnes jsem dostala dopis ze mi schvalili ze jsem osoba zdravotne znevyhodnena mam narok na nejake ulevy a financni pomoc??? diky 11 mesicum prac. neschopnosti jsem se dostala do vazne financni tisne. nyni jsem si nasla zamestnani ktere mohu vykonavat-ale za minimalni plat.

  3. Dobrý den!

    Prosím pěkně, je možné jako osobu zdravotně znevýhodněnou považovat člověka s diagnozou fibromyalgie? A jak je to v případě, kdy člověk touto nemocí trpí, ale lékaři to nechtějí uznat a schovávají se pouze za označení: „subjektivní potíže“?

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.